Disclaimer:

Igen. A templomok.hu weboldal kinézetében valóban - szándékosan - nem "dizájnos", hanem kifejezetten egyszerû kivitelû. Ennek több oka is van:

1. Azt szeretném, ha a tartalom volna a lényeg. Sok olyan weboldallal találkozni internet-szerte, amelyek valóban jól néznek ki, funkcionalitásukban-tartalmukban viszont nem praktikusak, esetleg kifejezetten szegényesek. Az is megfigyelhető, hogy megfelelő körítéssel ("csomagolással" illetve PR-rel) sokszor szó szerint bármit el lehet adni. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni - figyeljünk oda a tartalomra.

2. A templomok.hu magán-kezdeményezésként indult, és nem is kívánom "hivatalos", "népszerû" oldallá tenni a szó üzleti értelmében. Ebbõl adódik, hogy azoknak az embereknek az idejébõl-erõfeszítéseibõl táplálkozik, akik ezt fontosnak tartják. Az oldalak pillanatnyi tartalmából jól látszik, hogy hány ember akadt eddig Magyarországon, aki felrakott néhány (vagy szép számú) templomot, igényes tartalommal. Az eredeti elképzelés, az "üzenet" az volt, hogy ez a munka egyetlen ember vagy egy kis csapat számára emberfeletti erõfeszítés volna. Viszont, ha egy ember (vagy kisebb csapat) csak egyetlen templom anyagát készíti elő szépen, akkor viszonylag "hamar" létrejöhet egy olyan oldal, ami a magyar templomokat szépen bemutatja kulturális vonatkozásban. Persze milliókat ráköltve megcsinálhatná egy kisebb csapat is, de éppen az lenne a lényeg, hogy mi, magyarok, most az egyszer ne egymásra licitálva "mutassuk meg", hanem ésszerûen összefogva, közösséget alkotva hozzunk létre és mutassunk meg valamit, ami egyébként valóban közös kincsünk.

Ha mindenki csak egy-egy templomról szépen összeszedi a tudnivalókat, a képeket és történeteket, akkor - elvileg - akár néhány hónap alatt is felkerülhetne a webre az összes magyar templom, határainkon belülrõl és túlról egyaránt. A "magyar valóság" ezzel szemben azt mutatja, hogy inkább más is megcsinálja a "saját" templomos oldalát, ami szükségszerûen ugyanazokkal a korlátokkal küzd, mint bármely más hasonló oldal. (Ha pedig valaki ebbõl üzletet akarna csinálni, azt nem igazán tartanám szerencsésnek. Bele lehetne pumpálni néhány milliót ebbe is, mint bármibe... de ha valaki úgy gondolja, hogy ez volna a megoldás, akkor sajnos azt kell mondjam, pont a lényeget nem érti.)

Az eddigiek alapján azt is lehetne mondani, hogy az elképzelés csúfos kudarcot vallott, hiszen alig jött létre az összefogás. Éppen ezért hagyom így az oldalakat, hogy jól látsszék: az elképzelés továbbra is él, a lehetõség továbbra is adott, és ha Ön, kedves olvasó, meggondolja magát, akkor továbbra is feltehet egy-egy templomot.. és gazdagodhat ez a gyûjtemény, mely közös kincsünk.

3. A kultúra színvonalának országszerte tapasztalható esése, egyfajta érzelmi-szellemi visszafejlõdésünk kis embercsoportok anyagi érdeke. Ugyanis a nem-gondolkodó embert sokkal könnyebb manipulálni, hogy úgy viselkedjenek, ahogy mások szeretnék. A "hétköznapok emberének" eközben ugyanúgy elemi igénye a szépség, az álmok, mindaz, ami kiemel bennünket az egyre butább, nem gondolkodó, csak dolgozó robot szerepébõl. A világban zajló folyamatokat csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha felismerjük õket, és ebben alapvetõ szerepe van a gondolkodásnak (emlékezzünk arra, hogy elvileg a "homo sapiens" fajhoz tartozunk). Ezért elsõsorban a gondolkodó emberek társaságát keresem, és nem azokét, akiket néhány látványos marketing fogással "meg lehet gyõzni", sõt, éppen azt várják, hogy ilyen módon gyõzzék meg õket. Aki a lényeget látja, sokkal nagyobb hatalommal rendelkezik (pontosabban, csak õ rendelkezik saját életét befolyásolni képes erõvel, a többiek csak jólnevelt végrehajtó egységek, akik jófiú módjára, tulajdonképpen automatikusan fejet hajtanak a mindenkori "trendeknek" - ebben az esetben az elbutulás trendjének). Elég pár jól kitalált reklám, és az emberek már el is hisznek mindent. Voltaképpen a politika is csak "PR" kérdése. Ilyen értelemben a templomok.hu egyfajta "szûrõként" is mûködik, hiszen aki a puritán külsõ mögött képes meglátni a tartalom lényegét, az az aktív, és szellemi értelemben is életképes egyedek közé tartozik - és éppen ilyen emberek jelentkezését várom. Nem filozofálni szeretnék, hanem tenni, magunkért. A "fórum" ehhez adott, és a belépõ az, ha valaki "feltesz" egy templomot. Mondanom se kell, az elképzelések és konkrét lehetõségek nem merülnek ki ennyiben.

4. Továbbra is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a templomok.hu NEM vallási oldal, és az egyházak feladatait nem kívánom átvenni, sem beleszólni az õ ügyeikbe, véletlenül sem. A templomok.hu kifejezetten kulturális szemszögbõl vizsgálja a templomokat, és mint közös kultúrkincsünk részét teszi megismerhetõbbé bárki számára. Ugyanakkor nem valami "múzeumhoz" hasonló módon, múltba révedõen, hanem az éppen zajló, valódi élet részeként szeretném bemutatni ezeket a helyeket...ahol történik valami.

Annakidején az adatbázis mûködött, de aztán megváltoztatták a php és a MySql szintaxisát, úgyhogy most nem mûködik. Tisztelettel:

Lengyel Zoltán
zongoramûvész, orgonista
a templomok.hu "alapítója"
www.toseethesun.com (további linkek az 'About' menüpontnál)