Monor, Református Kistemplom

 


Az adatokat összegyűjtötte:

Az adatokat az adatbázisba felvitte:A templom története:

 

  `

 

Művészettörténeti érdekességek:

 


Az épület külseje:

Homlokzat előtti tornya 16 méter magas. Kiszélesedő földszintjén jutunk a belső térbe. Az ajtó fölött Biblia díszítmény van, benne a görög ábécé első és utolsó betűjével (alfa és ómega). A kapu fölött kerek ablak, följebb a harangház egyszerű, félköríves ablaka áll, egyszerű gúlasisak fedi a tornyot, csúcsán csillaggal. A templomtest oldalsó három-három ablaka boltíves, az apszis falán kisebb kör alakú ablakok vannak.


A belső tér:

Kicsi, egyszerű, de hangulatos, vajszínűre festett belseje 6 méter széles és 12 méter hosszú, 100 ülőhelyes. A belső tér a nyolcszög három oldalával záródik. Ablaküvegei sárga és kék színűek, illetve színtelenek. Orgonája nincs. Istentiszteleteken az 1938-ban Frauendorfer László asztalosmester által készített szószék mellett álló harmónium tölti be zenével a templomot. A szószék előtt a reformátusoknál megszokott elrendezésben az úrasztala áll.


A KISTEMPLOM HARANGJAI

A toronyban két harang függ. A nagyobbik 280 kilós, Gombos Lajos 1970-ben készítette. A 35 kilós kisharangot pedig egy helybéli vasöntőmester készítette 1950-ben. Volt még egy II. világháborúban idekerült harangja is, mely az erdélyi Fintaháza harangja volt azelőtt. Ezt sajnos vissza kellett adni eredeti tulajdonosának. Több mint 20 éven keresztül szolgálta az egyházat. Hangját a jelenlegi nagyobbik haranggal kívánták pótolni.
 

 

A templom saját weboldala