Nagykőrös, Református Nagytemplom

 


Az adatokat összegyűjtötte:

Az adatokat az adatbázisba felvitte:

Építészeti stílus:


A templom története:

 

  `

 

Művészettörténeti érdekességek:

 

A zömében gótikus és neogót stílusú templom a község egyik legértékesebb épülete. Sisakja országszerte páratlanul fantáziadús kialakítású. Külső megjelenésében kiemelt hangsúlyt kap a 73 méter magas, vaskos torony, hazánk legmagasabb református harangtornya. Két sarkán egy-egy kétszakaszos támpillér van. A támpillérek tetejére egy-egy apró tornyocska épült neogótikus stílusban, melyeket nemrég eltávolítottak. A homlokzat előtti toronytól jobbra és balra kisebb lépcsőtornyok állnak. A harangtorony földszintjén, csúcsíves kapun juthatunk a belső térbe. Az ajtó fölött csúcsíves vakablak, még feljebb a harangház rácsos gótikus ablakai és fekete számlapú toronyóra látható. Az első ütős toronyórát 1693-ban Bécsből hozták. A jelenlegi az I. világháború előtt készült. A tornyot a teljes toronymagasság közel felét kitevő díszes sisak zárja le, mely a templom egyedi erdélyi stílusát, hangulatát adja. A sisak alsó részén a tűzőrség számára kiképzett erkély van, melyről szép kilátás nyílik Nagykőrös városára. Négy sarkán 1907-ig fiatornyok álltak, melyeket eltávolítottak és kopjafa jellegű díszekkel pótoltak. A torony csúcsán toronygomb, kakas és csillag magasodik. A kis lépcsőtornyok nyolcszögűek, kupolaszerű sisak zárja őket, a nyolcszög két oldalán boltíves ablakok vannak. A főhomlokzaton, a kistornyok mellett két egyforma félkör alakú ablakot látunk.

Középkori eredetéről az északi homlokzat tanúskodik, ahol a korból származó kétszakaszos támpillérek, szegmensíves üvegablakok és félköríves befalazott ablakok láthatóak. Az északi oldalbejárat igen nagy méretű előcsarnokot kapott. A déli oldalhomlokzat öt egyenlő részre osztható. Mindegyik részen két egymás fölé elhelyezett félköríves ablakok vannak. Az alsó ablakok hosszabbak, a fölsők pedig kisebbek. A hátsó homlokzaton ugyanez az ablakelrendezés háromszor ismétlődik.

A torony alatti csúcsíves kiképzésű előcsarnokban két síremléket láthatunk. Az egyik Sypos Gábornak és feleségének, Évának, a másik T. Dabasi Halász Józsefnek állít emléket. Ez utóbbi a halál géniuszát ábrázolja. Ugyancsak itt találjuk a középkorból ránk maradt keresztelőmedencét, mely Gaál József, a templom 1876-os átépítésének építésze (helybéli lakos volt) kertjéből került vissza a templomba. A medence nyolcszög alakú.

A belső tér háromhajós, sík vakolt mennyezetű, falai fehérek. A hajókat boltívek választják el egymástól. A teret három oldalról széles karzatok övezik, közülük az északin a magyar címer és az egyházközség címerét láthatjuk, a negyedik oldalon, a déli fal mellett áll a belső tér éke, a szószék. A szószékkosár kőből, hangvetője 1750 körül fából készült, tetején galamb ül (a Szentlélek jelképe). A kosáron kagylós és indás díszítés, középen pelikánfészek látható. A szószék valószínűleg a 17.-18. századból származik, róla pontos adat nem áll rendelkezésre. A pelikán egyes feltevések szerint a Dabasi Halász család címeréből származik, ebből az a következtetés is levonható, hogy ők voltak az adományozók. A már említett 1854-ben készült fakarzatok közül a nyugatin, a torony felöli oldalon áll a nem rég megújult orgona. A 2509 ülőhelyes belső teret pontszerű lámpácskák világítják meg. A templom külseje és belsejének bizonyos részletei is felújításra szorulnak.

A HARANGOKRÓL:

A torony harangházában három harang függ. A nagyharang, közkeletű nevén a "hírharang" 1800 kg súlyú, a templom legrégibb harangja, 1787-ben Johannes Kohl és Anton Litmann öntötte Pesten. A delente megszólaló, méltóságteljes mély hangzású harang pajzsán német nyelvű felirat olvasható: "A Természet és a Művészet hívott életre, Lelkemet Pesten adta nekem Johannes Kohl és Anton Litmann 1787-ben." A középsőharang 400 kilós, a budapesti Ecclesia Harangművek készítette 1924-ben, közepesen magas hangja van. A kisharang 240 kilós szintén 1924-ben készült ugyanott, magas hanggal. Istentiszteletek előtt fél órával a középső harang 5 percig, kezdés előtt 10 perccel pedig a három harang 10 percen keresztül hallható.

Az I. világháború előtt 4 harangja volt, közülük csak a hírharang maradt meg, a nála nagyobb, 1717-ben készült nagyharangot, a nála kisebb 1791-ben készült harangot, illetve az 1813-ban kiöntött csengettyűt elrekvirálták. 1924-ben a bp.-i harangművektől három harangot rendeltek 775, 400 és 240 kg súlyokban, a 775 kilós a második világégés áldozata lett.
 

 

A templom saját weboldala